Pukeutuminen kivikaudella

Tältä sivulta löydät varustautumisohjeita Peikonmorsian -kampanjan ensimmäiseen osaan. Neuvoja voi soveltaa käytännöllisyyden ja hahmon mukaan. Pelinjohto vastaa mielellään kysymyksiin ja auttaa sopivan asun koostamisessa.

IHMISET

Parhaan tietomme ja valistuneen arvauksemme mukaan ihmiset pukeutuivat Virossa ja Suomessa kivikaudella rasva- tai savuparkitusta nahasta ja turkiksesta valmistettuihin vaatteisiin, jotka oli leikattu jossain määrin vuodan luontaisia muotoja noudatellen. Ompelu tapahtui kivi/luunaskalin ja luuneulan avulla jänteellä, mahdollisesti myös nokkosesta tai muista kuitukasveista kierretyllä langalla. Vaatteisiin mahdollisesti liittyvä löytöaineisto rajoittuu käytännössä Viron kivikautisista haudoista löydettyihin luuhelmiin, jotka on kenties ommeltu kiinni nahkavaatteisiin. Niinpä vaatteiden ja asusteiden malleista on haettu inspiraatiota muiden alueiden löydöistä, myöhempien primitiivisten kansojen vaatetuksesta ja käytetty jonkin verran myös mielikuvitusta.

Peikonmorsian I – Juuret -larpissa ihmisten pukeutuminen on yleisilmeeltään niukkaa, vartalonmyötäistä ja yksinkertaista, materiaaleina nahka ja turkis. Asu voi koostua esimerkiksi väljästä tunikasta, irtolahkeista ja lannevaatteesta, yksinkertaisesta hameesta ja toppimaisesta yläosasta tai suunnilleen polvipituisesta nahkamekosta. Miehet voivat halutessaan ja sään salliessa olla myös ilman paitaa. Illaksi kannattaa kuitenkin kaikkien varata lämmintä vaatetta, kuten päällysviitaksi käyvä talja tai turkisviitta. Pelistä selvinnee ilman kenkiä, mutta erityisesti paljain jaloin kävelemään tottumattomille suosittelemme jalkineiksi yksinkertaisia nahkatossuja.

Korut ja koristelut ovat melko hillittyjä ja yksinkertaisia, materiaaleiksi käyvät esimerkiksi puu, luu, sarvi, meripihka, sulat ja nahka. Vaatteiden koristeluun voi käyttää helmiä, hapsutuksia ja turkista esimerkiksi reunustuksina tai tupsuina. Myös hiuksia voi koristella nauhoin ja helmin, ja pitkät hiukset voivat olla auki tai letitettyinä. Koruiksi käyvät erityisesti kaulariipukset.

Pukeutumisesimerkkejä

“Kevyttä hifistelyä”

Kuva: Nino Hynninen

Alusvaatteena lyhyt kaurissäämiskäinen lannevaate kierretyn nahkanyörivyön kanssa. Samaan vyöhön on kiinnitetty tukevammasta, savustetusta peurasäämiskästä ommellut lahkeet. Lisäksi päällä myöskin rasvaparkitusta kaurissäämiskästä ommeltu hihaton ja lyhyehkö paita, jonka kyljissä kaniturkista. Kaikki vaatteet on ommeltu pellavalangalla ja modernilla, teräksisellä nahkaneulalla. Toisessa kierretyssä nahkanyörivyössä roikkuu kahvoitettu piikiviveitsi hirvisäämiskästä ommellussa tupessa. Olalla ketunnahka ja kaulassa jännelankaan kiinnitetyistä kahdesta meripihkapalasta ja jyrsijän kallosta koostuva riipus. Metsästysaseina luukärkinen heittokeihäs ja arktista pystykorvatyyppiä edustava koira.

“Kierrätys kunniaan”

Kuva: Nino Hynninen

Alla jälleen lannevaate, joka on leikattu vanhasta mokkatakista ja kiinnitetty nahkanyörivyöllä. Vanhoista mokkahousuista leikatut lahkeet kiinnitetty samaan vyöhön. Pitkähihainen ja -helmainen paita ommeltu nahkakaupan alennusmyynnistä ostetuista säämiskäpaloista ja vyötetty nahkanyörillä. Kaulariipuksena luusta veistetty ukonkuva, joka löytyi kirpputorilta. Jalassa intiaanireservaatista ostetut mokkasiinit. Olkalaukku valmistettu kirpputorilta löydetystä mäyrännahasta, lannevaatteeseenkin käytetyn mokkatakin jämäpaloista ja nahkavyöstä. Aseena katajainen pitkäjousi ja piikiviteräinen nuoli.

PEIKOT

Peikkojen keskuudessa suositaan isoa ja näyttävää vaatetusta. Asun pohja voi olla samanlainen kuin ihmisillä ja sen päälle lähteä rakentamaan suuruuden vaikutelmaa esim. olkapäille heitetyllä taljalla tai (teko)turkisshaalilla, tupeeratulla tukalla, sarvilla ja näyttävillä puu- tai luukoruilla.

Peikkojen tarkempi proppautuminen, kuten mahdollinen ihomaalin käyttö, sovitaan ennen ensimmäistä peliä peikkopelaajien ja pelinjohdon kesken.

Kuva: Nino Hynninen

***

Linkkejä ja inspiraatiota

Who invented clothes? A Palaeolithic archaeologist answers The Guardian -lehden blogi

Dolni Vestonice Jewellery, Pottery, Tools and other artifacts – Don’s maps -sivustolla paljon kuvia tsekkiläisistä paleoliittisista löydöistä, mm. koruja

Sungir – Don’s maps -sivustolla paljon kuvia venäläisistä paleoliittisista löydöistä mielettömine helmikoristeluineen

The Iceman’s Clothing & Equipment – Etelä-Tirolin museon sivu neoliittisen miehen vaatteista ja varusteista

Pukeutumisinspiraatiota voi hakea myös kivikauden toimintaryhmä Kuttelon facebook-sivun kuvaosiosta.